Wednesday, April 3, 2013

1. päev - see kõik on alles algus!

Niisiis - liitusin Eeva Relli  kevadise organismi puhastuskuuriga.
Selles päevikus püüan edasi anda 14-päeva jooksul kogetu, mõned huvitavad retseptid ja veel üht-teist põnevat.

Varem ei ole ma midagi niisugust läbi teinud ja seega huvitav ja põnev ta tundub. Süsteem ise käib nii, et Eeva saadab iga päev kirja (millest on tänaseks minu hommikusöögilugemine saanud) ja selle kirja järgi tuleb siis päeva jooksul toituda no ja tegelikult üldse käituda. Huvilistel oli võimalus lasta endale koostada puhastusaegne menüü, kuid mina, va kooner, sellest võimalusest kinni ei hakanud. 

Laupäeva hommik algas Eeva kirja lugemisega. See kiri pigem paneb kogu protsessiks n-ö vaimu valmis 

Esimesi soovitusi on päris lihtne järgida ja ega otseselt mingit toitumisharjumuse muutust nad küll kaasa ei too. Nagu oligi arvata, tuleb tarbida palju vett (puhast, gaseerimata). Mõnevõrra üllatava märkusena on ära mainitud, et puhastuse ajal võiks plastikust nõusid vältida nii palju kui võimalik. 

Nii, aga ma olin juba mitu päeva vaimu valmis pannud, et nüüd läheb suureks puhastuseks, aga tegelikult nagu ei toimugi midagi? Ja kuna ma menüü koostamise pealt ka kokku hoidsin, siis kasutasin oma sisetunnet ja loobusin sel päeval lihatoitudest (see on kerge, sest liha ma niikuinii ei söö) ja samuti jahutoodetest. Noh, algus seegi! :) 

Ühesõnga see esimene päev oli küll täitsa tavaline päev. Aga see kõik on alles algus. 

Kui lugejal nüüd tekkis huvi kõike ülalkirjeldatut ise ka ära proovida, siis on õige aeg põhjalikumalt külastada lehte: http://eevarelli.com/ 

Nagu eelnevalt mainisin, üllatas mind veidi plastiknõude mittekasutamise soovitus. Tekib mõte, et ega meil ju väga palju võimalusi polegi toidu ja joogi (tööle) kaasavõtmiseks. Eeva lahkel loal kopeerin siia äärmiselt huvitava lõigu esimese päeva kirjast. Pärast selle lõigu lugemist hakkas minul igatahes kohe pea kõikvõimalikke "plastikualternatiive" otsima :) 

Enam ei olegi küsimuse all see, kas me oleme mürgitatud. Me peame hoopis küsima, kui mürgitatud me oleme. Mida see tähendab? See on tõesti hirmutav kui palju toksiine me saame ümbritsevast keskonnast. 2001 aastal viis ameeriklaste Haiguste Uurimise ja Ennetuse keskus Keskus (CDC) läbi uuringu toksiliste ainete sisalduse kohta inimorganismis. Uuringu läbis 2500 inimest ja nende organismidest leiti vähemalt 700 sünteetilist kemikaali. Kuus neist kemikaalidest leiti kõikide testitute verest. 

Need 6 kemikaali olid:
  1. Bisfenool A (BPA) - kemikaal, mida leidub palstikus ja plekkpurkide kattes. 90% testitute veres leiti  seda kemikaali. Seda kemikaali leidub praktiliselt kõikides plastiktoodetes. Palstikpudelid, karbid, purgid, eriti palju sisaldab seda pehmem plastik. Eredaks näiteks on soojatoidu lettide karbid. Nendesse karpidesse ei tohiks mingil juhul pakkida midagi kuuma. Kuumuse toimel erituvad kemikaalid eriti lihtsalt. Lisaks erituvad kemikaalid ka hõlpsamalt rasvastesse ja vedelatesse toitudesse. Seega kuum ja ravsane toit on kindlasti see, mida ei tohiks pakkida pehmest plastikust karpidesse. Teine oht on ka palstpudelis õlid - need on ohtlikud, sest rasva toimel lahustuvad kemikaalid õlisse. Plastpudelis vesi, õlid jms vedelik ja rasvane toit - mida kauem vedelik seisab palstiknõus, seda rohkem toksiine sinna imendub. Vesi võib seista selles pudelis päris kaua ning transportimise vahepeal ka päikese käes (eriti ohtlik). Veidi ohtum on kasutada plastikut, millel on peal märge BPA vaba.
  2. Leekide/tulekindel PDE kemikaal - tulekindlad materjalid, koostisosad. On teada, et need ladestuvad inimese rasvkoesse, põhjustades kahjustusi närvisüsteemis, maksas, neerudes. Uuringusd on ka näidanud, et PDE põhjustab seksuaalset düsfunktsiooni ja kilpnäärme probleeme.
  3. Veel üks pahategija on perfluorooktanoonhape (PFOA). Seda kasutatakse küpsetustarvikute katetes (teflon), plekikindlates kangastes, teatud toidupakendites ja teistes kuumusekindlates toodetes. PFOA põhjustab viljatust, maksa ja immuunsüsteemi häireid.
  4. Ja veel üks põhjus mitte süüa kiirtoitu - akrülamiid, see kemikaal tekib kui kuumutada süsivesikuterikkaid toite kõrgel kuumusel. Friikartulid, kartulikrüpsud, kananagitsad ja isegi kohvi sisaldavad neid ühendeid. Seda ühendit kasutatakse ka plastiku, kosmeetika ja teistes toodetes. Põhjustab vähki ja neuroloogilisi probleeme.
  5. Ja muidugi elavhõbe, mis on ääretult toksiline aga mida leidub ometi paljudes kohtades. Elavhõbeda võimalikud allikad on: kraadiklaasid, amalgaamplommid, akud, kosmeetika, seentevastased ained, putukatõrjevahendid, antiseptikumid, parketivaha, vesivärvid, kunstväetised, neoonlambid. Ka vesi ja toit võivad teatud piirkondades olla elavhõbeda ja muude toksiliste ainete allikaks. See aine võib lenduda pikkade vahemaade taha atmosfääris. Elavhõbe põhjustab püsivaid ajukahjustusi.
  6. MTBE (methüül tert buthüül eeter) on gaasiline lisaaine, mida küll enam ei kasutata lisaainena, kuid mida leidub siiski enamike inimeste kehades. Seda leidub näiteks sigaretisuitsus ja nüüd ka biokütustes!
Eemaldades kasvõi osa neist mürkidest enda ümbert, teeme me suure teene oma tervisele.

No comments:

Post a Comment